Jumaat, Oktober 15

ke kolumpo

Sabtu 2 3 lepas gua turun Bukit Bintang. Gua turun sana pasal gua teman Apit Hongkong, Pidaus Cameron highland, dan Epie Mentakab, kerna dia orang mahu angkat barang sikit. Gua kebetulan jarang-jarang main kat sini. Banyak main kawasan Seri serdang-Kota bharu-Pasir mas saja. Tapi kalau ada duit sikit, gua lepak kedai mee celup Pok ka. Bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, lepak kena teh di negeri sendiri apa-apa hal senang sikit.

Bukit Bintang hari sabtu memang kacau. Sikit pun tak sama macam Bukit Espo. Bukit Espo ni dalam kawasan UPM, atas sikit dari Kolej serumpun. Dengar cerita sana ramai budak-budak kapel jogging-jongging kat sana. Kalau main 2 3 round sampai maghrib tu memang 'true' la tu. Ada sesetengah kapel dia orang jogging sekerat, duduk-duduk makan sandwish pon sedap jugak. Kalau macam tu, tak 'true'. Ini pun gua dengar ramai kutu-kutu laki pegi sana buat-buat jogging nak takle makwe Iran yang buat warm up kat situ. Ape ke jadah ntah.

Dalam kesesakan Bukit Bintang hari sabtu itu, gua dan Apit Hongkong berjalan tak cakap banyak. Masing-masing fokus. Banyak sangat betis makwe nak kena tengok sampai lupa nak berborak.

Lepas penat jalan, cari kedai makan. Lepas makan pumpang-pumpang sembang. Pasal keta, pasal kaum, pasal masa depan. Tiba-tiba lalu keta polis. "Ni pasal Sosilawati la ni" sampuk Pidaus. Yang lain buat tak tahu. Lepas makan, sambung jalan lagi.

Tapi tak lama lepas tu sampai depan Meybank, gua tepuk bahu Epie.

"Pie, Bangfes memang tengah naik betul ye sekarang?" tanya gua.

Epie nganga kecil sambil pandang kiri kanan. Kemudian Epie pandang gua. Gua pandang Epie. Mata bertentang mata. Senyuman nipis terukir.

Kanan kiri depan belakang semua Bangfes.

P/s: Bangla

1 ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini