Sabtu, April 23

Sibuk

Seminggu? Gua rasa berlalu macam tu je. Tak rasa ape. Ko ingat cukup ke bagi seminggu untuk orang macam gua ni nak stadi?

Ye lah. Mana cukup. Team dalam football manager? Nak suruh sapa urus? Romet gua? Dia mana reti main benda benda macam ni. Ko ingat senang dalam masa seminggu nak bina team sampai dapat dua tiga empat biji cup. Tu tak kira lagi dengan laptop mati sebab panas main benda ni. Dahhh kena mula balik game. Macam gampang.

Benda kedua bagi gua rasa yang patut kita salahkan. Tak lain, tak bukan. Gua dah hanyut jauh dalam alam fesbuk sebenarnya. Menatang ni dah jadi macam makanan tiap tiap hari. Kalau bangun pagi, dia boleh jadi sarapan. Kalau malam dia boleh ganti dengan dinner. Kalau tak like, like, kalau tak komen, komen, kalau tak view, view picture tak sah. Macam tak kenyang rutin harian.

Benda ketiga ni gua rasa macam bukan masalah sebenarnya. Tapi dah jadi macam masalah sebab kadang-kadang dia punya datang kita tak mintak sangat. Dah selalu datang, gua tak boleh buat apa. Gua bukan lembik sangat sampai tak boleh berhadapan dengan benda temeh macam ni. Tapi tu lah, benda ni dan kedatangannya kadang-kadang boleh membuatkan mood stadi gua jadi tak berapa cantik. Bila mood dah tak cantik, nak buat apa kerja pun jadi tak sedap.

Okey gua habis habis sini, mengantuk tu sama dengan tidurkan. Dalam sehari banyak kali dia datang, datang pulak lama lama. Tak nak pegi langsung.


***

Okey, esok ada ketas nak kena jawab ni.
Malam ni gua kena buat sibuk sangat. Sibuk yang teramat sangat sampai tak sempat nak pandang ke belakang. Sibuk sampai tak sempat mandi dan korek hidung.

Woi mana nota gua banyak banyak! Mana pegi hilang! Mati, mati...

Jumaat, April 22

solat jumaat dan selipar

Pukul satu lima belas petang, gua bangun tangkas dari tempat tidur gua. Capai tuala, palmolife, berus gigi, pegi mandi terus. Selipar kawin milik kawan sebelah bilik belakang kira. Itu pun dah tiga hari pakai baru perasan selipar tuh orang lain punya. Bukan gua punya. Berlari anak gua ke bilik air.

Sesudah mandi, gua tangkas bersiap. Takut takut tak menyempat ke masjid. Jam dah tunjuk pukul satu tiga puluh lapan tengah hari. Gua mula kalut. Takut takde orang nak bagi tumpang. Tapi last last, gua pegi dengan orang bilik gua. Dia bawak kete. Nasib baik.

Dalam 5 minit sampai dekat masjid. Naik kete kan. Cepat lah.


***

Selesai solat jumaat, meluru gua ke tempat letak selipar. Sekali gua tengok selipar gua orang lain yang sarung. "Bang, ni macam saya punya je selipar ni" gua tanya dengan hemah, sambil jari telunjuk tertunjuk kat kaki.

"Ah, peduli ape aku. Ko cari selipar lain. Selipar ni dah sedap dengan aku. Pegi, pegi." kata abang tuh. Gua? tak biar saje. Gua tolak bahu brader tuh. Sikit lagi nak terjatuh. Dia bengang, dia pegang gua punya kolar. Kasi angkat sikit. Macam dalam cerita, yang nak mula gaduh tu. Dia tumbuk pipi gua. Mengaduh gua. Gua tumbuk perut dia, sekuat hati. Habis orang tengok, peduli apa gua. Yang penting selipar jiran gua tu. Kena pulang. Tu je masa tu dalam kepala gua. Gua tumbuk lagi, bersememeh brader curi selipar tu. Dua, tiga datang, pegang gua tak kasi lepas. Pegang brader curi selipar tu erat erat. Takut bertambah parah. Masa tu orang bertambah ramai. Last last dia pulangkan selipar gua. Gua amek, dan berlalu pergi, sambil mulut mencarut.

Amacam ganster tak gua?

Hehe...

Mana ada, lepas gua mintak selipar tadi elok elok, brader tu dah pulang balik dah selipar gua dan buat mula segan segan. Bukan gua lah nak gaduh pasal selipar.

Eh, pandai nak mencuri selipar. Datang tak bawak selipar ke pegi masjid tadi? Patut lah ada mamat dua tiga temenung dekat beranda. "Selipar kena rembat ke brader?"

Yang tulisan condong tu jangan percaya. Gua berkhayal.



Lain kali acu terai buat macam ni. Amacam, boleh?

Ahad, April 10

Hari Ahad menjadi Isnin

Lama dah rasa tak menulis. Betul, memang lama. Hari antara 29 Mac hingga hingga 11 April memang padat. Takde masa nak berpeleseran dengan komputer. Fesbuk fesbuk tu biasa la. Pasal dah jadi lauk dah. Banyak benda nak tulis tapi masa tu kadang-kandang guna buat main fesbuk. Sia-sia je ada blog.

Hehe...

Hari minggu adalah hari yang sungguh riang dan mengasyikkan. Burung burung berkicauan, sang suria muncul mempesonakan, udara nyaman yang menyegarkan dan yang penting tiada tekanan untuk memenuhi jadual hari ini. Yang ada makwe keluar dengan makwe. Tengok wayang ka, makan makan ka. ikut suka la. Yang ada rumah dekat dekat, rasa nak balik, balik. Bebas untuk ke mana mana, bebas untuk bangun pukul berapa, bebas nak makan kat cafe atau tak makan langsung, bebas untuk baring baring menonton cerita cerita yang dimuat turun dan pelbagai acara bebas lagi. Ingat, bukan setiap hari adalah hari minggu. Kan sedap kalau kelas seminggu, lepas tu cuti pulak seminggu.

Pabila hari bertukar senja, suasana jadi suram. Seperti dunia akan berakhir. Riang dan mengasyikkan seperti melambai lambai mengucapkan selamat jalan semua. Diri terasa seperti kehilangan kekasih. Tekanan mula muncul dan menekan nekan jiwa. Macam kena himpit batu. Apatah lagi jiwa pemuda macam gua ni. Mana tahan.

Kembali ke kelas adalah satu tekanan yang menduga jiwa sebenarnya. Kelas kelas seharian telah membelenggu hidup gua. Kelas telah membuang erti perkataan bebas merdeka. Kelas memang palat. Yang mengajar kadang kadang okey, kadang kadang hilang petimbangan ni pun masalah negara juga sebenarnya. Nak marah ikot suka dia saje. Pesen kecik kecik dulu kena dera.

Oleh itu kawan kawan, jangan ke kelas terlalu serius. Sampai time balik, balik le. Tak payah laa nak bermesra dengan makwe kau tuh. Rasa rasa nak penat, rehat. Rasa rasa malas, tak payah datang. Rasa rasa nak datang, datang. Tak nak datang sudah... Tapi kalau dah seronok dengan kelas tu, hah pegi je elok elok. Tapi kalau datang nak bekepit kepit, rasa macam tak sedap lah jugak mata kawan kawan ni. Hari Sabtu, Ahad tak puas jumpa ke? Jemu nanti susah.

Bukan gua yang kata ni, gua sampaikan orang orang yang berkata. Tak pe kan?
Terdapat ralat dalam alat ini